Angle right Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Clear input content Loupe Loupe

Vi søker produksjonsleder!

Sirkel Materialgjenvinning AS er en viktig aktør innen sirkulær økonomi og det grønne skiftet. Brukt glass-og metallemballasje fra hele landet foredles til bruk i nye produkter i det moderne anlegget på Øra i Fredrikstad.

I 2019 tok Sirkel Materialgjenvinning i bruk splitter nye lokaler, forteller nåværende produksjonsleder, Jens Erik Jansen. – Før det lå virksomheten på Onsøy, som også ligger i Fredrikstad. Gjennom ulike selskapsdannelser har Sirkel Materialgjenvinning helt siden 1991 opparbeidet seg betydelig spisskompetanse og markedsposisjon.

– Hvert år kommer rundt 105 000 tonn innsamlet glass- og metallemballasje til anlegget på Kortbølgen, sier Jansen. – Metallet tas ut blant annet ved bruk av magneter og det vi kaller virvelstrømmagneter, som skiller ut aluminium. Ikke-magnetisk metall kvernes (shreddes) for å frigjøre glass og andre materialer, slik at kravene til metallets renhetsgrad oppfylles.

Glasset blir renset og atskilt etter farge ved hjelp av optiske maskiner, utdyper han. – Det gjør oss i stand til å produsere brunt, klart og grønt glass av svært høy kvalitet. Det er denne kvaliteten som benyttes til produksjon av ny glassemballasje. I tillegg leverer vi en finfraksjon av noe lavere kvalitet.

Konkurranse og kvalitetskrav

– Markedet for sortert og bearbeidet glass- og metallemballasje vokser jevnt og trutt, påpeker Jansen. – Men det betyr ikke at det bare er å lene seg tilbake. Tvert imot er det merkbar konkurranse i råvaremarkedet, og kravene til kvalitet på produserte produkter blir stadig strammere.

Brorparten av høykvalitetsglasset eksporteres til glassverk i Europa, mens en lavere kvalitet blir sendt til bedriften Foamit, som benytter den til skumglassproduktet Glasopor. – Foamit har to produksjonsanlegg i Norge, men er altså den eneste nasjonale mottakeren av råvarene våre, sier Jansen.

Vi hadde tett samarbeid med Moss Glassverk frem til det ble nedlagt i 1999, legger han til. – Dermed sto landet uten egen mottaker av glassemballasje, og vi måtte snu oss rundt for å finne alternative kjøpere til produktene våre. Etter iherdig innsats ble det opprettet faste leveranser til flere fabrikker utenfor landets grenser.

God markedskommunikasjon og entusiasme

Selve salgsarbeidet står søsterselskapet Sirkel Glass AS for, forklarer Jansen. – Vi har samme opphav, og er i praksis to gjensidig avhengige ledd i samme verdikjeden. Sirkel Glass tilfører oss jevnlig opplysningene vi trenger for å komme kundenes behov i møte. For metallenes del er det Norsk Metallgjenvinning som håndterer kommunikasjon og salg til markedet.

Jansen skryter uhemmet av de nitten produksjonsmedarbeiderne han har ansvar for. – De inngår i en to-skiftordning, og har tett samarbeid med vedlikeholdsavdelingen. Dette er en entusiastisk gjeng, som alltid stiller opp når uforutsette ting skjer. Den er kjernen i et arbeidsmiljø preget av samhold og trivsel, like mye som heftig tempo og krav til presisjon.

– At vi nå søker etter ny produksjonsleder, skyldes ganske enkelt at jeg trer inn i pensjonistenes rekker om ikke altfor lenge, sier Jansen. – Det er litt underlig å skulle overlate rattet til andre, samtidig som jeg vet at det finnes svært dyktige folk der ute som kan ta produksjonen videre på en god måte.

 

Viktig rolle i grønt skifte

Noe av det som Jansen synes gjør jobben ekstra interessant og meningsfylt, er selskapets betydning for bærekraftig bruk av ressurser. – Er det noen som med rette kan skryte av å være med på det grønne skiftet, er det Sirkel Materialgjenvinning. Det regner jeg med er en ekstra gulrot for kandidater som ellers oppfyller stillingskravene, sier han.

Jens Erik Jansen, produksjonsleder i Sirkel Materialgjenvinning.

Jansen poengterer at Sirkel Materialgjenvinning skal levere gode kommersielle resultater i tillegg til å være en viktig del av utviklingen mot økt sirkulær ressursbruk. – For å overleve må vi som andre industribedrifter utvikle oss, investere i teknologi og følge nøye med på markedets forventninger.

 

Fremtidsorientert

– Vi må også ha planer for ytterligere digitalisering, systematisering av data og automatiserte prosesser, fortsetter Jansen. – På litt sikt vil også vi få nytte av maskinlæring og kunstig intelligens. Ellers er vi opptatt av å gjennomføre 5S/LEAN-metodikk, og vi vurderer kontinuerlig nye og forbedrede teknologier til bruk hos oss.

– Jeg må også berømme selskapets ressurser innen HMS, kvalitet og økonomistyring, sier han. – Etterkommeren min kan dessuten regne med helhjertet støtte fra bedriftens administrasjon, medarbeidere og styre. Og før jeg overlater kontoret mitt helt, skal jeg bidra med råd og innsikt så godt jeg kan … uten å legge for mange føringer, håper jeg!

– Vi ønsker oss en trygg og tydelig produksjonsleder som brenner for å utvikle menneskene og organisasjonen, avslutter Jansen. – Vi ser videre for oss en person med sterk interesse for produksjon og teknologi, og som ser verdien i å bygge et godt omdømme videre, i samspill med alle aktørene innenfor og utenfor bedriften.

Les mer om stillingen