Angle right Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Clear input content Loupe Loupe

Derfor er glass perfekt til sylting

Sylting er å konservere. Å konservere betyr å bevare, vedlikeholde eller beskytte mot ødeleggelse. For å lykkes med å bevare noe av det beste fra naturens spiskammer, er bruk av glass helt perfekt. 

Husker du i spiskammeret til mormor – der hvor det stod store glass med nedlagte plommer og pærer? Etiketter med sirlig håndskrift, kanskje hvilken plommetype og helt sikkert et årstall. Omsorg på glass.

Vi sylter og lukker sesongens smaker inn på glass – for så å slippe dem ut igjen når vi ønsker det.

Glassets egenskaper

Hvis mormor fikk velge, ville hun lagt frukt og bær på glass. Hun ville servert sommer, sol og røde bær sammen med lubne blingser på et frokostbord en langsom morgen.

Ikke bare fordi alt ser bedre ut når det er på glass, eller at det meste virker mer forseggjort, mer eksklusivt. For det viktigste av alt; glasset passer på at det som er syltet smaker som det skal. Glass avgir ingen smak da det er et inert materiale – det vil si null migrasjon fra emballasje til innhold. Og hvem vil ikke at jordbærsyltetøyet skal smake som en lang, varm sommer og ren lykke?

Glass utvinnes fra sand og mineraler, og det å produsere ferdig glass er energikrevende. Men om du har kjøpt et glass med syltetøy, eller syltet selv – vil selve glasset kunne brukes igjen og igjen. Og skulle det knuse – kan det gjenvinnes herfra og til evigheten.

Det vil si at gjenbruk av glass er bra både for miljøet og for lommeboka.

I forhold til den store miljøtrusselen og utfordringen med hensyn til marin forsøpling, er det fint å vite at i Norge blir 93% av all drikkevareemballasje fra glass blir samlet inn og 100 % blir materialgjenvunnet.

Gode tips til sylting:

Når du sylter selv har du mulighet til å ha full oversikt over hva glassene inneholder.

  • Glass tåler en skikkelig vask og trenger sterilisering i stekeovnen eller i kokende vann. Ved å gjennomgå denne renselsesprosessen, vil verken bakterier eller andre mikroorganismer ødelegge bær og frukt hvis du skal langtidslagre syltetøyet. Følger du denne prosessen, vil innholdet klare seg uåpnet i årevis, uten bruk av konserveringsmidler eller kunstige tilsetningsstoffer.
  • Husk og merke glassene med innhold og dato.
  • Tenk på bruk av riktig størrelse. Dette med hensyn til matsvinn.
  • Har du mye fryste bær fra tidligere matauker som ligger og fyller fryseren? Lag syltetøy! Og husk at glass kommer i mange fine former, varianter og størrelser -sylt, fyll dem med godsaker og gi bort i gave.
  • Fryser syltetøyet ditt i frysebeger som er laget i plast – da er et godt tips og helle det raskt over i et glass med lokk når syltetøyet har tint. Oppbevar det så kjøleskap.
  • Glass som er laget for sylting skal også tåle fryseren. Bare pass på og ikke fylle helt opp med syltetøy. Syltetøyet vil nemlig utvide seg litt når det fryser.
  • Husk at det ikke bare er frukt og bær som kan syltes. Omtrent ALT kan syltes.