De fleste småbarnsforeldre er enige i at kjøpt barnemat på glass er både enkelt og lett tilgjengelig. Men hvorfor ikke lage dem selv? Ikke bare er det enkelt – det er også bedre og billigere.
Babyer over 4–6 måneder og små barn kan i utgangspunktet stort sett spise det samme som oss. Vi gjør oss selv som foreldre en stor tjeneste ved å lage, mose og servere den samme maten som resten av familien spiser. Dette vil bidra til at overgangen fra baby- og barnemat til ”vanlig” mat blir enkel og grei, fordi barnet allerede er kjent med familiens matvaner- og smaker.
Å konservere betyr å bevare, vedlikeholde eller beskytte mot ødeleggelse. Har du laget en deilig middag med grønnsaker er det lurt å ta av litt til minstemann og så mose det sammen med usaltet smør eller olje.
Alt avhengig av hvor gammel minsten er, introduserer du etter hvert forskjellige smaker og konsistenser. Mos og puré av grønnsaker kan med fordel introduseres før f. eks grøt. Ved å lage større porsjoner kan du planlegge dagene når det kommer til mat. Da vil det å konservere, som f. eks fryse ned, være en flott ting som forenkler hverdagene.
Når det kommer til hva slags type emballasje som passer, er det ingen ting som slår glass. Barnematprodusenter velger glass til produktene sine, og det er ikke uten grunn. Glass er nemlig et inert materiale – det vil si at det er null migrasjon fra emballasje til innhold. Ingen kjemikalier eller usmak blir overført fra glass til mat.
Ifølge Margit Vea, som blant annet har master i Helsefremmende arbeid, fast spaltist i Aftenposten Junior og matkursutvikler, er det en utrolig viktig investering i det å gi barn god, naturlig mat fra starten av.
Kostholdet de første leveårene har stor betydning for utvikling av en rik tarmflora og et sterkt immunforsvar. Noe som igjen vil generere god søvn, blidere barn og ikke minst mindre slitne foreldre. Selv om barnematen man kjøper i butikken har blitt ”friskmeldt” de siste årene mht. salt og tilsetningsstoffer, vil den aldri smake som den maten man lager hjemme på kjøkkenet. Margit Vea anbefaler moste grønnsaker med litt fett i, som den første faste føden i stedet for bruk av grøtpulver, som ofte er søtet og kan skape både en dårlig tarmflora og dårlig fordøyelse hos barnet. Barn kan bli skeptiske til mat hvis de ofte har vondt i magen.
Margit er opptatt av at foreldre skal kjenne mestring på at de selv kan lage mat til både seg selv og barna. Hun forenkler det mange foreldre ser på som både vanskelig, tidskrevende og en grobunn til dårlig samvittighet. Mos sammen grønnsakene familien spiser til middag, fordel i porsjonsglass og frys ned. Ved bruk av glass, vil maten smake akkurat som den skal. Salte og pepre kan de voksne gjøre etter at barnet har fått sitt.