Om Sirkel
Vi gjør gamle verdier til nye
Sirkel mottar glass- og metallemballasje fra kommuner i hele Norge, til gjenvinningsanlegget på Øra i Fredrikstad. 100% av utsortert glassemballasje blir sendt til materialgjenvinning, og gjenoppstår som verdifullt råmateriale for helt nye produkter.
Sirkel er til for å ta vare på verdier.
Alt vi gjør handler om dette.
Sirkel skal være det foretrukne produsentansvarsselskapet for glassemballasje, samt være innovativ og troverdig, med
hovedfokus på en bærekraftig sirkulær økonomi. Sirkel skal samarbeide godt med alle i verdikjeden for glassemballasje og
danne en god verdisirkel.
Sirkel har et betydelig og viktig samfunnsoppdrag og har som hovedformål å legge til rette for at all glassemballasje i Norge,
herunder privatimport, blir innsamlet og materialgjenvunnet på en bærekraftig måte.
Sirkel ivaretar produsentansvaret for glassemballasje i Norge for sine medlemmer og bidrar til å sikre medlemmene forutsigbare rammebetingelser for glassemballasje
Sirkel består av selskapene Sirkel Glass AS og Sirkel Materialgjenvinning AS. Alle som sender glassemballasje ut på det norske markedet er pliktig å være medlem i en godkjent returordning for emballasje. Sirkel Glass AS er godkjent som returselskap for glassemballasje. Grønt Punkt Norge sørger for administrasjon av medlemskap og innkreving av vederlag på vegne av Sirkel Glass. I Norge er det miljøavgift på drikkevareemballasje, miljøavgiften blir redusert etter størrelsen på returprosenten av de enkelte emballasjetyper. Sirkel Glass AS har en godkjent returgrad på 95 % og samlet inn ca. 105 000 tonn glass- og metallemballasje i 2024. Les mer om miljøavgift og satser her.
For oss er faktisk brukt glassemballasje like godt som gull. Materialer som kan gjenoppstå til noe nytt i et uendelig kretsløp, må jo være noe av det mest verdifulle som finnes? Samtidig sparer vi miljøet for unødig bruk av energi og ressurser. Den eksakte verdien av dette, er det bare fremtiden som kjenner. Men det er denne verdien vi styrer etter: Å bidra til et bærekraftig samfunn som er mindre bruk og kast, og mer BRUK & SKAP.
Resirkulert glass er en fantastisk råvare som kan brukes og skapes om til noe nytt, uendelig mange ganger. Glasset blir til ny glassemballasje og bygningsmaterialet Glasopor.


Råvarer fra naturen
Glassemballasje utvinnes av sand. Å produsere nytt glass er energikrevende, men til gjengjeld kan materialet gjenbrukes i det uendelige. All utsortert glassemballasje blir materialgjenvunnet.
Forbruker
Gjennom varehandelen kommer glass og metall ut til forbruker, i form av emballasje. Via emballasjemerking guides forbrukerne til retur av emballasjen etter bruk.
Hjemmehenting/ Returpunkt
Kommunale og interkommunale renovasjonsselskaper samler inn emballasjen gjennom henteordninger eller returpunkter.
Stadig flere kommuner går over til hjemmehenting av glass- og metallemballasje. Overgang til denne ordningen øker innsamlet mengde med minimum 30%. Over 50 % av Norges befolkning har denne ordningen.
Sirkels anlegg
Alt glass -og metallemballasje som samles inn i Norge går til Sirkels gjenvinningsanlegg på Øra i Fredrikstad. Her blir emballasjen sortert, renset og foredlet for videre bruk. Ca 105 000 tonn ble samlet inn i 2024. Godkjent returgrad for drikkevareemballasje i glass er 95 % (01.07.2024-30.06.2025), det innebærer avgiftsfritak for miljøavgift.
Nytt glass og metall
Glassemballasje smeltes om til nye produkter. Glasset med høyest kvalitet blir sendt til glassverk i Europa. Andelen resirkulert materiale i glassemballasje er meget høy. F.eks er det i gjennomsnitt 90 % resirkulert glass i en grønn glassflaske.
Glasopor
Det mest finknuste glasset brukes til å produsere Glasopor skumglass. Materialet har en god isolerende effekt og brukes som lett byggemateriale, for eksempel som lettfylling i vei og anlegg.
Det mest finknuste glasset var det tidligere utfordrende å finne anvendelse for, men gjennom produksjon av Glasopor blir 100 % av utsortert glassemballasje materialgjenvunnet.
Vareproduksjon
Medlemmer i næringsmiddelindustrien og varehandelen kjøper emballasje til produksjon av mat og drikkevarer. I glassemballasje er det meget høy andel resirkulert glass. Glassemballasje kan gjenvinnes i det uendelige uten å tape verdi.
Sirkel er ISO-sertifisert
Sirkel Materialgjenvinning AS er ISO-sertifisert etter ISO 9001 Kvalitetsstyring, ISO 14001 Miljøstyring, ISO 50001 Energiledelse og OHSAS 18001 Arbeidsmiljø og sikkerhet.
ISO-sertifikat:
Bærekraftsrapport: